Tänään oltiin Kertun ja Wiljon kanssa Kataisen Harrin koulutuksessa. Kotiläksyistä päälimäisenä mielessä on: Heitellään palloa!

Luento sai minut miettimään kontakteja toden teolla. Hidastettu video pysähtymällä suoritetusta A:sta sai minut tekemään sen päätöksen, että Kertun ei tarvitse enää pysähtyä A:lle. Mummokoiran ei tarvitse enää kuormittaa etuosaa pysähtymällä vaan koitan saada vahvistettua sille juoksukontaktin saamalla sen juoksemaan täysiä. Tähän liittyy tämä pallon heittely. Ensin saadaan koira juoksemaan täysiä tasaisella ja sitten siirretään käytös puomille/A:lle. Kuulostaa helpolle, en tiedä onko se sitä. Päivitän tänne edistymistä, jahka pääsemme alkuun tässä projektissa. Wiljolle tulen opettamaan sekä A:n, että puomin tällä menetelmällä. Huomenna suuntaan töiden jälkeen ostamaan heittovartta, että päästään heittelyssä alkuun. Tunnetusti olen tosi hyvä heittämään pallolla esim. joukkuekavereita pesäpallotreeneissä, koiraa treenikentällä tai sitten osun sellaiseen esineeseen, ettei tulisi edes mielenkään pystyä sellaiseen suoritukseen. Pitäisikö hommata koirille pienet kypärätkin varuilta.. 

Wiljo toimi mallina naksutinharjoituksessa, jossa opetettiin koira kaatamaan 0,5l limpparipulloja. Ensin naksuttelin minä ja sain Wiljon menemään kohti pulloa. Sitten naksutteli Harri ja sai Wiljon kaatamaan kaksi pulloa peräkkäin... Noh, Harri tekee tätä työkseen, joten vähän tasoitusta mulle... Itse nään pelkästään valmiin suorituksen, enkä osaa tarpeeksi pilkkoa suoritusta. Jos koira on kerran tarjonnut jotakin, koen kaikki muut sitä "heikommat" suoritukset virheelliseksi. Jolloin meille käy monesti niin, että tilanne junnaa paikallaan. Tässä tilanteessa jatkossa on tärkempää ylläpitää toimintaa ja naksutella myös niistä "vääristä" toiminnoista.

Kepa toimi hyvänä esimerkkinä oikein tunne-ehdollistetusta koirasta agilityyn. Sehän onkin ihan täydellinen aksakaveri. Se ei tee aksaa minulle vaan ihan itselleen, koska tuntee sen niin vahvasti maailman parhaaksi asiaksi! <3 Olen pyöritellyt erilaisia sanoja kuvaamaan Wiljon agilityinnostuneisuutta. Ei se ole into tai kierrokset vaan se on juuri se tunne. Tunne siitä, että aksa on kivaa ja sitä on kivaa tehdä yhdessä! Toivon kovasti, että wiljollekin kehittyy samanlainen tunne-ehdollistuminen kuin Kertulle. Että se näkisi agilityn itsessään palkitsevana ja tavoiteltavana tekemisenä. Harrin mielestä olemme oikealla tiellä. Saan kuulemma koiria koulutukseen tunne-ehdollistumisen puitteissa, jos Wiljostakin tulee samanlainen menijä kuin Kertusta. :D Hauskaa tässä on se, että en minä osaa eritellä, mitä me on tehty eri tavalla kuin joku muu...

Ratatreeni sisälsi 34 estettä. Oikeaan treeniin oli lisätty yksi ylimääräinen hyppy esteeksi nro 5., joka suoritettiin myös numerona 13. suoraan kohti seuraavaa hyppyä. Mukava radanpätkä muutamine haastavine kohtineen. Kertun kanssa ongelmakohtia olivat ajoitus. Putket veti marsua puoleensa yllätys yllätys, koska ohjaus oli myöhässä! Yksi treenattava asia on myös ponnistuspaikkaan vaikuttaminen ja linjaukset hypyillä. Kepa menee tosi herkästi takaakiertoon, jos lähden linjaamaan sitä kovin pieneen tilaan ennen hyppyä. Juoksu A:ta täytyy nyt vaan treenata ja juoksuttaa sitä läpi. Pientä hidastamista tapahtuu harjan jälkeen. A:lta tuleminen ilman lupaahan on Kepalle ihan tuttua kauraa, joten nyt vaan hiotaan rytmi kohdillen. :o)

IMG_20150104_203257.jpg

Wiljo yllätti taas, kuten sillä on ollut viime aikoina tapana. Lelun palautus ei onnistu vieläkään ilman kunniakierroksia, joten ajan säästämiseksi kyhäsin meille tämmöisen viritelmän. Hieno ajatukseni siitä, että narun päässä oleva lelu on lentävä lelu ja sitten vaihdetaan tuohon ilman narua olevaan ja leikitään yhdessä kariutui siihen, että ilman narua oleva lelu hajosi heti eka leikin jälkeen... Joten leikittiin sitten pelkästään tuolla toisella ja Wiljo taisikin tykätä enemmän tuosta pitkästä narusta. 

image.jpg

Hallissa treenasi juoksunarttu housut jalassa ja meitä ennen mennyt koira palkattiin kissanruualla, jonka haju jäi halliin leijumaan voimakkaasti. Alkuun Wiljo meinasi lähteä etsimään tätä hajun lähdettä ja haahuili aidalla, mutta sain sen aika nopeasti keskittymään yhdessä tekemiseen. Juoksunarttu ei ilmeisesti haitannut. Häiriötreeniä me tarvitaan paljon, toivottavasti saadaan helmikuun alusta ryhmäpaikka!

Wiljon kanssa kokeiltiin erilaisia ohjauskuvioita. Sellaisiakin, mitä ei olla ennen tehty. Alkuun halusin kokeilla radan alun. Eli oikealla reunassa olevat kaksi hyppyä suoraan, puomin vieressä oleva hyppy keppeihin päin ja suoraan putkeen. Putken jälkeen olisi pitänyt vielä jatkaa kuvassa vasemmassa kulmassa olevalle hypylle, mutta Wiljo tuli siitä ohi. Jätettiin se kuitenkin huomiotta ja ruettiin tekemään seuraavaa treeniä. Suorasta putkesta suoraan hypylle (jolle Wiljo ei siis alkuun irronnut) ja valssilla siitä takaisin putkeen. Teki tosi pienen käännöksen! Sitten lisättiin vaikeutta niin, että jatkettiin kuvassa alhaalla keskellä olevalle hypylle, siinä valssilla käännös ja hypyn kautta takaisin putkeen. Tässäkään ei ongelmaa. Sitten kokeiltiin valssia eka hypyn jälkeen ja jaakotusta toiselle hypylle ja sama reitti takaisin putkeen. Ei ongelmaa, paitsi jaakotuksessa Wiljo otti häiriötä aidan takana olevasta yleisöstä. En kiinnittänyt itse huomiota, oliko aidalla koira vai mistä häiriö johtui. Se oli kuitenkin lähinnä pään kääntäminen kohti yleisöä ja Wiljo tuli hienosti mukana loput esteet. Sitten lisättiin vielä vähän vaikeutta. Eka hypyn jälkeen juoksin seuraavalle hypylle viemään Wiljon esteen taakse sylkkärillä ja takanaleikkasin palatessa ennen putkea olevalla hypyllä. Tämäkin onnistui ekalla kerralla! Aivan mieletöntä! Ei tehty Wiljon kanssa enempää, olihan se jo ylittänyt itsensä moninkertaisesti! Rimat oli eka kertaa 15cm ja ihan ensimmäistä hyppyä lukuunottamatta se taisi pomppia ihan siististi. :)

image.jpg

Siispä yhteenvetona rupeamme juoksemaan pallon perässä (tästä seuraa sitten se, että minä varmaan juoksen Wiljon perässä, että saadaan toistoja...) ja aloitetaan siis näin ollen Kontaktit kuntoon (kesäksi) -15 projekti! Pitänee aloittaa samalla ihan oma projekti: kesäksi juoksukontaktit kestävään kuntoon -15... :o)

 

Tiistaina vuorossa epikset Kertun kanssa. Tavoitellaan eka kertaa seuranmestaruutta uudessa seurassa!